Fotoalbumet

Margit som ung

Fotografering er en alvorlig hendelse på den tiden. Men her kan vi jo nesten se tendensen til ett forsiktig smil. Vet ikke om dette kan være ett bilde tatt i forbindelse med hennes konfirmasjon. Hun kan jo se ut som om hun er 14-15 år gammel.















Her er Margit til venstre. Er litt uskikker på om det kan være Nicoline Lien, kusine hun er avbildet med. Kun en gjetning etter å sett litt på noen bilder. Vakkert pyntet i anledning fotograferingen er de ihvertfall. Hvor gammel hun kan være, er ikke godt å si. Kanskje 17-18 år?










Her er Margit fotografert hjemme i stua på Solbakken i Oslo sammen med foreldrene sine Kristian og Maren Nilsen. De sitter i finstua, og vi kan ane en prismekrone i taket, stort gulvur i bakgrunnen og andre små detaljer. Bjørg fortalte at det broderte åklet som henger over ryggen på sofaen, det kom til Lundberg senere, som arv.


Margits foreldre

Christian Nilsen ble født på Hasleenga i Kristiania 23. mars 1864. Og kom som ung mann til gården Haslerud i Trøgstad. Der møtte han Maren Muggeby, født 23. februar 1857 på Muggeby i Båstad, og enden på visa var at husbondfolket holdt bryllup for dem 29. desember 1888. Deretter flyttet de til Kristiania, hvor Christian ble kirketjener i Grønland kirke. De bodde i ett hus rett over gata for kirken. Han ble ikke så lenge i jobben som kirketjener, for han fikk jobb som melkekjører for Christiania Meieribolag.

Dette arbeidet hadde han frem til 1911. Da flyttet de til Solbakken på Bryn, og han fikk jobb på Blyvitten. Der ble han til han gikk av med pensjon. Maren døde 2. februar 1935 i Oslo. Og ifølge notatene til Tor Lien, så flyttet han til Båstad og bodde på Kvilheim, ikke langt fra Margit og Arnt på Lundeberg, og bodde der i 6 år. Deretter flyttet han tilbake til hovedstaden og Frelsesarmeens pleiehjem "Solvang" på Aker. Her døde han 6. oktober 1948 - 84 år gammel. Han ble begravet på Østre gravlund.











Christian Nilsen fra alle vinkler.


Her står det jo både tid og sted på bildet.


Her står Maren i hagen på Solbakken. Man ser fabrikken i bakgrunn. Plukket sommerblomster hadde hun også gjort.


















Tanter og onkler
Sommer i det grønne. Her sitter tante Aagot, bestefar Nilsen og muligens tante Marie, kanskje på ett pledd i parken. Sjekk frakkene som henger i buskaset bortover.










Her har vi tante Aagot, bestefar Nilsen og bestemor Nilsen. Flott hatt tante Aagot har.




Tante Aagot het Aagot Kaspara Lien og var datter av bestefar Nilsens bror Johan Nilsen Lien. Hun var født på Bergsbakken 25. januar 1889. Og i følge den gule boka "Hvem er jeg i slekt med" flyttet hun som syvåring til sin bestefar og tante Sina på Lien. Dette fordi moren ble sinnsyk og måttes sendes vekk, og da ble det nok for mye for faren å holde styr på. Både barna og arbeidet. På Lien hadde hun det veldig strengt, hun bar ved og vann, slepte de tunge melkespannene helt til Hemnes meieri. Han bestefar (Nils Andreassen Lien) synes dette tok veldig lang tid, og en dag fulgte han etter henne hele veien til meieriet. Da skjønte han visst at dette var en alt for tung jobb for ei lita jente på syv år, og tok spannene selv. Hun var hos bestefaren og tante Sina i fire år, og da hun var elleve ble hun sendt til Moe på Bråte. Hun skulle være barnepike for en liten gutt, men det viste seg at det var en tjenestepike de egentlig var ute etter. Og den unge Aagot måtte jobbe og slite enda hardere enn før. Hun måtte få kuene ut på beite før hun begynte skoledagen klokka 08:00, og da hadde hun sikkert melket dem også. På Bråte ble hun til hun ble konfirmert, og da hadde hun allerede jobbet og slitt hardt halve livet sitt.
Her er Aagot sammen med tante Sina.

Jeg kan jo fortsette litt med Aagot og livet hennes. Etter konfirmasjonen flyttet hun hjem til faren, og tok over ansvaret for huset og de yngre søsknene. Frem til da hadde hennes storesøster Marie hatt det ansvaret. Faren døde i 1910, da var Aagot 21 år- da flyttet hun til Christiania hvor hun ble i 6 år. Deretter flyttet hun til Kragerø, der var en stor vekkelse over byen - baptistmenigheten. Der gikk hun med, men den lykkelige tiden endte i 1930 med nedgangstider og arbeidsledighet. Så da reiste hun tilbake til Kristiania - eller Oslo som det nå het.

Utekafè på sommer`n. Bestefar Nilsen sitter og drikker kaffe sammen med tante Aagot og mulig at den andre er tante Marie? Aagot begynte å jobbe hos skreddermester Robert Eriksen, der også hennes bror Simon jobbet. Der jobbet hun i 23 år, og sluttet da det ble lite å gjøre. Senere da broren Simon ble syk, dro hun til Myrvoll og pleiet ham. Hun bodde i en trygdeleilighet på Kjelsås mot slutten og døde i mai 1974. Hun er begravet på Nordre gravlund.


Dette bildet synes jeg er så fint. Her ser det ut som om damene; tante Aagot og tante Nicoline har tatt seg ett bad. Badedraktene og badehettene ligger til tørk på fjellet. Morsomt!

Lent mot ett tre; tante Aagot, og lurer på om den andre damen kan være Nicoline.
Nicoline Lien var født på Vestlid 13. oktober 1893, og hun trådde sine barnesko på Lien. Hun var bare ni år da moren ble sinnsyk og sendt vekk. Også hun måtte tidlig ut i arbeidslivet, og muligheten til å velge var ikke så stor. Etter å ha jobbet på ett par gårder i Hemnes, reiste hun til Eidsverket i Bjørkelangen. I følge tante Aagot spøkte det der, men det skulle visst ikke være grunnen til at hun ikke ble der så lenge. Niccoline hadde lyst til å bosette seg i Oslo, men det ble Asker. Her fikk hun post hos sjøkaptein Harald Arnevik med familie. Da hun etter ett par år hadde planer om å si opp, døde plutselig husfruen - og da syntes ikke Nicoline at hun bare kunne reise. Det hele endte med at hun giftet seg med Harald Arnevik i juni 1921; hun 27 år og han 57 år gamle. De kjøpte eiendommmen Brente på Asmaløy, og der drev de med høner. De fikk 4 barn. Hun ble enke allerede som 43 åring, ble ble boende på Hvaler resten av livet. Hun var en varm tilhenger av Aage Samuelsen. Var mest glad i å være ute, og var ikke spesielt glad i husarbeid og matlaging. Hun døde på Hvaler i 1983, nær 90 år gammel.

Den eldste Marie, har jeg vel egentlig ikke funnet noen bilder av.
Ovidia Marie Lien ble født på Bergsbakken 1. desember 1887. Hun måtte tidlig stelle hjemme for faren og småsøsknene, da moren ble syk. Hun hadde også forskjellige plasser rundt i hjembygda. Da hun ble voksen var hun veldig negativ mot "landet", hun trivdes best i byen. Noe av motviljen kan kanskje skyldes alt slitet hun opplevde i unge år. Hun reiste fra Høland 26 år gammel, og satte kursen for Kristiania. Hun fikk huspost hos en prestefamilie, der det absolutt ikke var paradisiske tilstander. Pikeværelset var uten ovn, og da vinteren kom var det umulig å få igjen vinduet. Damp fra kjøkkenet sivet inn og la seg som rim på vegger og tak. Klærne mugnet og kofferten frøs fast til gulvet under senga. Senere fulgte flere husposter, og deretter rengjøringsarbeide på Victoria Terrasse. Så stelte hun i mange år for en eldre herre ved navn Antonsen, det var visst en hyggelig kar. Som pensjonist hadde hun mange trivelige år i sin trygdeleilighet i Maridalsveien 215. Hun besøkte jevnlig menigheten Gilead, og ellers besøkte hun slekt og venner. Da "hvem er du i slekt med" ble utgitt i 1987, så var hun 99 år. Derfor vet jeg ikke når hun døde. Dette var jo ikke tantene til barna på Lundeberg, men de var en del på besøk. Og de ble kallt tante, men var faktisk Margits kusiner.
Dette er to av brødrene til Margit; Johan Sofus og Andreas. De to andre døde tidlig. Eldstemann Nils Ludvig 1890-1908,døde av tuberkulose og Ole Karelius 1893-1912.

Samlet på Solbakken; onkel Andreas, Arnt, Margit med Bjørg på armen, tante Randi (kona til onkel Hans Teig), bestefar Nilsen. Kåre, Rolf, Kari. Foran to ukjente barn, mulig kona til Andreas og Arne.

Onkel Hans og tante Randi

Onkel Johan på skjøytebanen.

Johan Sofus Nilsen
ble født i Oslo 17. mars 1895. I sin ungdom jobbet han som trikkekonduktør, men etter det var han 40 år i skinnfirmaet Rieber & Co. Fritiden brukte han på ulike idrettsarenaer. I 1915 ble han kretsmester i Østfold på 800 og 1500 meter baneløp. Han var en av Østfolds beste sykkelryttere, habil skytter og god skiløper. Samt en av landets beste terrengløpere. Men det var i skjøytesporten han gjorde det best. I 1920 ble hab norgesmester på skøyter, og satte verdensrekord på 500 m med tiden 46 sek, og 1500 m med tiden 2.29.7 for juniorer. Disse rekordene stod i 5 år. Da han ble pensjonist begynte han som avisbud for å holde seg i form. Johan døde i Oslo 1977.

Andreas Nilsen ble født 23. august 1897. Han jobbet på lagret til Rieber & Sønn, hvor han var i 30 år. Andreas var glad i friluftsliv, og en ivrig fotballspiller i yngre dager. Han døde i 1974.

På Huk
Selv den gangen dro man på stranda. Riktignok med litt annen bekledning enn vi har i dag. Her sitter onkel Hans (Teig, broren til Arnt), Arnt, Margit og bestemor Nilsen på starnda på Huk. Selv hatten har bestemor Nilsen beholdt på.

Her er også ungene med. Arne fortalte at de hadde veldig lyst til å bade, men det fikk de ikke da. Sikkert derfor de har litt småfurtne fjes. Men de var nok ikke alene om å være på land. For i bakgrunnen på bilde ser vi flere mennesker, også de med klærne på. Arnt, bestefar Nilsen, Margit (nå med hatten på), bestemor Nilsen, Kåre, Rolf, Marit, Kari og Arne.''





På Solbakken
I 1911 flyttet Maren og Christian til Solbakken på Bryn. Det lå ikke langt unna Blyvitten hvor Kristian arbeidet. Om sommerene fylte Arnt lastebilen med frue og barn, og de reiste hit på besøk.


Her står lastebilen til Arnt foran Solbakken. Bestefar Nilsen og Arne står foran.


Her står Teigs-familien samlet foran barndomshjemmet til Margit.
Bak står Arnt (Her ser vi at Svein har en del likhetstrekk med Arnt) og Margit. Så er det Arne, Kåre og Rolf.
Foran står Marit og Kari.

Her står ungene foran gjerdet.
Morsomt å se; Kari myser eller gjør grimaser på de fleste bildene. Og da gjerne med hodet på skakke.


Er det klart til avreise mon tro?
Her vet jeg ikke hvem alle er. Mannen til venstre, kan det være en av brødrene til Margit? Ved siden av står Margit. Regner med at en av de to eldre damene er Maren. Kari i hvitt på armen. Arnt med Marit på armen. Foran står Rolf, Kåre og Arne.


Her er Bryn stasjon foreviget.


Det var sikkert ikke daglig kost for kioskdamen i Narvesens Kioskompani på Bryn å bli fotografert på jobb.
Hun er tydelig preget av stundens alvor.


Her er Maren og Christian.
Pyntet og med blomster i hånda skal de kanskje bort på besøk til noen?


Her er det nok piknik i det grønne. De store skorsteinene på fabrikkanlegget på Bryn kan skimtes i bakgrunn. På teppet sitter Maren, Christian, tante Nicoline, Margit med Kåre på fanget og Arne ved siden av bestemor Nilsen.


Andreas og Arnt ved gjerdet. Sjekk skyggen på bakken i fronten. Det er vel bestefar Nilsen med hatt som fotograferer.


Dette bildet ble funnet under oppryddingen sommeren 2011. Er ikke helt sikker, men lurer på dette kan være Andreas Nilsen, Margits bror.